Съвети за изкушените от плетенето

СЪВЕТИ ЗА ИЗКУШЕНИТЕ ОТ ПЛЕТЕНЕТО


Ако искате преждата да запази качествата си до завършването на плетивото, трябва правилно да работите с нея още от самото начало. Вълнената и памучната прежда се навива на кълбо свободно, без картонена или друга подложка. Започнете да навивате конеца на два пръста. Ако откриете възел, трябва да го развържете и да започнете ново кълбо. Това ще ви улесни при самото плетене. Ако навивате преждата стегнато, тя ще изгуби гъвкавостта си, особено ако остане продължително време на кълбо.
За да не изцапате преждата още преди да сте приключили плетивото, най-добре е да поставите кълбото в найлонова торбичка, като пристегнете отвора така, че през него да минава само конецът.
По качествено изплетеното изделие не можете да си позволите да има възелчета, дори и от опаката страна. Трябва да прецените преждата така, че кълбото ви да свърши на края на реда, там свободните конци можете да обработите естетично, без да нарушавате гладкостта на плетивото.
Дори и да ви звучи като скоропоговорка, плетенето с разплетена прежда е любимо занимание на бабите ни. Те нищо не хвърлят и всеки бивш пуловер превръщат в чифт чорапи. При разплитането трябва да внимавате, за да не повредите нишката. Навийте конеца с помощта на дъсчица, дълга 50 см, или с мотовилка. След това я изперете и оставете да изсъхне бавно. Вълнената прежда е добре да съхне при стайна температура. Не бива да я сушите на пряка слънчева светлина или на парното.
Изборът на подходящи игли за плетене зависи от дебелината на преждата. Плетивото трябва да бъде еластично, свободно, но не и развлечено - все пак грънджмодата си отиде. Кройката на модела трябва да се запазва при носене. Не бива да плетете и много стегнато, за да не се степва при пране. Обикновено колкото по-дебела е преждата, толкова по-голям номер игли използвайте. Ако плетете стегнато, добре е да си избирате игли, малко по-дебели от необходимото.
Изборът на типа, дебелината и качеството на преждата е от голямо значение за външния вид на пуловера, с който сте се захванали. Мека и приятна при допир прежда изберете за дрехи, които ще носите на голо. Пуловерите за ски обаче трябва да са от дебела вълна, за да ви топлят.
След като си изберете кройка, която ви харесва и отива, трябва да се спрете и на някоя от стотиците съществуващи плетки (виеници, ластици, ромбчета и всякакви други фигурки). Като за начало не се изхвърляйте на сложните.
След като свършите с плетенето, трябва да почистите всички излишни конци, останали върху опакото. После изгладете през влажна кърпа или на пара. Трябва да знаете, че синтетичните прежди не се гладят изобщо.
Сега остава само да съедините отделните части на изделието. Шиете с бод зад игла, и то задължително с конец от използваната прежда. Отделните части допирате с лицевата страна навътре и шиете от опаката. Шевовете разглаждате с ютия.
Най-важното правило при прането е, че водата трябва да е хладка - около 28 градуса. Първо разтваряте в нея перилния препарат, после потапяте преждата, накисвате добре и леко мачкате с ръце. Отцеждате водата, без да изстисквате и извивате, и накрая изплаквате.
Когато прибирате плетените дрехи за по-продължително време, трябва да ги изчистите от петна, защото молците атакуват точно тях. Никога не слагайте вълнените пуловери и жилетки на закачалки, а ги сгъвайте и поставяйте на рафтове в гардероба така, че да не са притиснати от по-тежки дрехи.

 

Източник: http://www.segabg.com 





{START_COUNTER}