Как да се грижим за плетивата

Предлагаме ви няколко доказани правила за третиране на плетените дрехи, така че те да останат във вида, в който сме ги закупили максимално дълго време:

ГЛАДЕНЕ

Според състава:
- Гладим плетива, които са със ЕСТЕСТВЕН състав на преждата: памук, лен, вълна и смесени (до 10 % синтетика в тях).
- ВЪЛНЕНИ изделия предимно напарваме (обработваме само с пара), т.е не натискаме, а само допираме ютията до тях. Обработваме изделието с пара на температура съобразена с вълната. Ако не използваме пара слагаме мокра кърпа върху плетивото и гладим през нея.
- Гладенето на плетени изделия става ВИНАГИ от опаковата им страна и през леко влажна кърпа и сухо плетиво.
- Плетени изделия от изкуствена прежда, мохер или ангорска прежда не се гладят. Те се слагат върху равна повърхнина (маса), покриват се с влажна кърпа и се остават така докато изсъхне кърпата. Така се постъпва и с релефно оплетени изделия.
Според плетката:
- Ластични и жартиерни плетки не се гладят и не се напарват.
- Ажурни плетки и дантели се гладят и се изпъват ( с карфици се опъва плетеивото- покривки за маси и легла) за да изпъкне красотата им.
- Осморки и др. релефни плетки – не се гладят.
- Гладят се равни лицеви плетки и жакардови плетки.
Когато гладите, обърнете внимание на ръбовете. Добре е да са разгладени.
Гладенето на всички изделия има огромно значение за визията му. То поправя някои изкривявания, свивания при пране, неравности при плетене.Благодарение на него се достига до правилната кройка на дрехата и е важно да се прави внимателно и както е посочено по-горе.

ПРАНЕ

Основно правило: Плетивата се перат на ръка.

Никакви перални машини и техните програми за вълна и трикотаж.!!!! Не знам какво ще разкажат производителите на машинно плетиво, но истината е, че ръчното плетиво, се пере само ръчно.

1. Перем в хладка вода ( особено вълнени плетива) -28 оС. Тази температура се подържа еднаква през цялото пране и плакнене.
2. Препарата за пране е предварително разтворен във водата. Никакво натриване със сапун на определени места!!! Ако има петна или използвайте препарат за петна (прочетете му упътването) или предварително намерете информация как да ги третирате, в зависимост от вида и характера на петното. Ако е силно замърсено плетивото използвайте предварително накисване 15 - 20 минути.
3. Използвайте препарати за пране на плетива. Ако сте на почивка или в командировка може да перете със стандартен течен препарат като добавите една лъжица сода бикарбонат във водата, за да я омекотите.
4. Плетивата се перат внимателно, леко. Те се мачкат с ръце във водата. Не изтисквайте и извивайте при изцеждане. Бъдете нежни!!
5. Изплакването да не става под силна струя, защото лесно се пречупват косъмчетата на влакнестия конец и той губи еластичност. Изплаквайте добре и колкото е необходимо. Останал препарат във вълна я сплъстява и понякога оцветява в тъмни петна.
6. Използвайте омекотител при плакнене. Ако нямате в момента изсипете 1-2 лъжици оцет във водата( оцета да е без оцветители и да не е балсамов, за да не стане тониране на дрехата)
7. ПЛЕТИВАТА не се ПРОСТИРАТ. Те се подсушават със суха хавлиена кърпа и след това е добре да им харесате проветриво място на сянка за тяхното сушене. Не сушете на слънце, близо до отоплителен уред или проснато на въже. Сушенето става хоризонтално върху кърпа. Може да пъхнете кърпи и вътре между гърба и предницата.
8. Ако бързате да облечете мокрия си пуловер, не го сушете с гладене. Изберете си друга дреха, за да не съсипвате тази.
Ако не спазвате правилата за пране и сушене, може да намерите дрехата си в края на процеса с друг размер. Свиването (степването) и разтеглянето на плетивата е нормален процес при определени технологии.Той се използва за производство на определени тъкани.


По материали на www.bonboneta.net