Как да плета ръкавици на игли за плетене. Плетене на ръкавици с игли за плетене - ръководство за начинаещи. Обща длъжностна характеристика

Ако никога не сте плели ръкавици, тогава този майсторски клас със сигурност ще ви бъде полезен. Придържайте се към проста и разбираема схема, внимателно прочетете описанието и постигнете целта си. И в крайна сметка ще станете собственик на прекрасен чифт оригинални и топли ръкавици.

Ръкавици за плетене

И така, плетенето на този незаменим аксесоар се извършва в кръг. Самата работа започва от китката.

След като сте усвоили прост майсторски клас, в бъдеще можете да използвате различни модели при плетене на ръкавици, например ажурни или жакардови.

Най-добре е обаче да започнете с нещо по-просто, например чорапената плетка. Консумацията на прежда в този случай е приблизително 70 грама.

Като начало изчислете всичко точно

Можете да започнете работа само след като изчислите точния брой бримки, необходими за плетене. Ще имаш нужда:

- измерете обиколката на четката. Предполага се, че тази стойност ще бъде равна на 19 сантиметра;

- разберете дължината от основата на палеца до китката. Средно дължината на четката е около 6 сантиметра;

- измерете дължината от основата на малкия пръст до китката. По правило тази цифра е 9 сантиметра;

- изчислете дължината от основата на показалеца до китката. Средно тази цифра е 10 сантиметра.

Захващай се за работа

За да не направите грешка с плътността, използвайте игли за плетене номер 2 в малки размери, за да вземете проба от бъдещия продукт. След това можете да започнете да определяте броя на циклите, за да започнете. Така например, ако плътността на плетене е 3,2 на 1 сантиметър, тогава това число трябва да се умножи по индекса на обиколката на четката. Получавате 60,8. Нецелите числа е най-добре да се закръглят надолу.Така с игли за плетене трябва да наберете 60 бримки. Не забравяйте, че техният брой трябва да се дели на 4. Ако това не може да се направи, тогава трябва да се извърши закръгляване до число, което ще ви позволи да разпределите равномерно бримките на всичките 4 работни инструмента.

И така, придържайки се към схемата, вие вкарахте 60 бримки и ги разпределихте. Сега на всяка игла за плетене има 15. Ако се страхувате да не загубите първата и да се объркате в работата, прикрепете към нея малък щифт. Ще служи като отлично ръководство. Не забравяйте, че 1 и 2 игли за плетене се използват за горната част, а 3 и 4 са отговорни за плетене на дланта.

Ние плета еластична лента


Първо завържете обикновена еластична лента. Височината му трябва да бъде най-малко 9 сантиметра. Сега започнете дизайна на клина с обичайното добавяне след ластика. Първото увеличение следва в края на 4-та игла с прежда. В същото време последният цикъл се изплита с предницата, след това отново преждата. Така сте добавили още 2 бримки. Не са необходими добавки през следващите 3 реда.

Завършете плетенето след няколко реда. Тук отново ще трябва да използвате добавката, но вече в началото на 3 игли за плетене. Добавянето става така: 1 прежда отгоре и отпред, отново 1 прежда отгоре и отпред. Следващото добавяне започва от последните няколко бримки на 4 игли за плетене.

Правете останалите добавки на всеки 4 кръга на плетене. Не забравяйте да оставите нечетен брой бримки неизплетени (първо 1, след това 3, след това 5 и т.н.). Добавянето трябва да се спре, когато височината на клина се изравни с основата на палеца. Завършете бримките на 4-та игла до клина, отстранете ги и ги оставете на 2 карфици. Сега наберете половината от броя на въздушните бримки над тях, отколкото на щифтовете.

Продължаваме да плетем

Продължете да работите върху следващия кръг без никакви промени. На следващия кръг намалете бримките на игла 4 с плетка 2 плетка заедно от двете страни на отвора. По този начин работете, докато броят на бримките на 4-та игла намалее до 15. След това изплетете малкия пръст и след това разпределете останалите бримки за работа върху останалите пръсти.

Работете последователно върху всеки от пръстите. Завършете с плетене на голяма. Наберете 7 бримки от страната на показалеца. След това продължете да плетете, докато стигнете до средата на нокътя. На всеки ред намалявайте, като плетете 2 бримки заедно с предната. В този случай следващата бримка трябва да бъде премахната, следващата трябва да бъде изплетена и опъната през вече отстранената.

Дизайнът на втората ръкавица е подобен. В края на работата изрежете и закрепете краищата на нишките от грешната страна. Също така ще бъде полезно да гладите готовия продукт през леко влажна кърпа.

1. Макарите трябва да бъдат отстранени с помощта на специална машина. При липсата му можете да прибягвате до острието. Но по такъв радикален начин е по-добре да не се използва повече от веднъж.

2.Не бъдете мързеливи да перете на ръка. Плетените неща по принцип не трябва да се доверяват на пишеща машина. Измийте ги на ръка в топла вода. За да увеличите ефективността, използвайте специален гел за пране на плетени изделия от вълна.

3. Използвайте кърпа или кърпа, за да подсушите. Не окачвайте ръкавици на въже за дрехи и още повече ги фиксирайте с щипки.

Сгъваемите ръкавици или както ги наричат ​​още ръкавици, плетени от топла прежда, винаги ще изглеждат актуални. Тяхната популярност се дължи на високото ниво на комфорт. Първоначално този стил е измислен за продавачи на пазара, на които е неудобно да работят с ръкавици, а без тях е много студено.

Работниците намериха изход от ситуацията, като отрязаха върховете на стандартните ръкавици. Но върховете на пръстите все още бяха студени. Ето защо беше решено да се създаде допълнителен сгъваем плот, който позволява не само уверено да се броят пари и да се вземат различни стоки, но и да се предпази дланта от студа.

Възможността за бързо освобождаване на пръстите не се хареса само на продавачите на пазара. Сега ръкавиците с капак могат да бъдат намерени не само при възрастни, но и при деца. В този случай такъв модел може да бъде свързан независимо.

Как да започнете да плетете ръкавици с отворени пръсти?

На първо място, за да направите трансформаторни ръкавици със собствените си ръце, трябва да съберете всички инструменти за работа. За опитни и начинаещи ръкоделие следното ще бъде полезно при ръкоделие:

  • спицив размер на 5 единици;
  • Прежда– 1-2 чилета по 140 гр. (акрил, акрил с вълна). Можете да вземете чилета с различни цветове;
  • Игла. Това е необходимо, за да се сглобят всички елементи.

внимание! Размерът на иглите трябва да съответства на дебелината на преждата. За зимния период се използва по-плътна прежда, което означава, че размерът на иглите за плетене ще бъде от 4 до 4,5 мм. Продуктът за пролетно-есенния период ще бъде изработен с тънка нишка. И така, 2,5 мм игли за плетене са полезни в работата.

За по-лесно използване, сгъваемата горна част на трансформиращите се ръкавици може да бъде фиксирана. За да направите това, на гърба на ръката е пришит малък бутон. И на сгъваемия връх - примка.

Някои майсторки отделно плетат фиксираща еластична лента. Прилича на тънко плетено капаче, което ще бъде зашито от двете страни и ще действа като фиксатор на кабриолет.

Обща длъжностна характеристика

Флип-топ ръкавиците ще бъдат съставени от три части: основа под формата на гръб и предница, флип-топ и пет пръста. Работата започва със създаването на основата. След това преминават към плетене на пръсти и създаване на сгъваем връх.

На бележка! Технологията на плетене на ръкавици със сгъваем връх не е толкова сложна, колкото изглежда на пръв поглед. Единственото важно нещо е да се следи плътността на плетене. В този случай всички части ще бъдат симетрични и добре свързани помежду си.

Сгъваемият връх трябва да бъде завързан възможно най-здраво. Важно е да стои добре на пръстите, което ще осигури топлина в студено време.

Ръкавиците могат да бъдат едноцветни или шарени. И двата варианта могат да бъдат допълнително украсени с копчета или пайети. Когато създавате модел за дете, е важно да обърнете нужното внимание на еластичната лента. Тя трябва да приляга плътно около китката, в противен случай детето може да загуби ръкавиците.

Основни етапи на работа

Определете размера:

  1. Начертайте ръка върху лист хартия;
  2. Измерваме обиколката на китката - обикновено 15,5-18 см. Ще разчитаме средно на 17 см;
  3. Измерваме обиколката в най-широката точка на ръката. Ще разчитаме средно на 18 см;
  4. Измерваме разстоянието от началото на палеца до основата на ръката – обикновено 6-8 см;
  5. Фиксираме номера от началото на малкия пръст до основата на ръката - 9-10 см;
  6. Измерването от основата на палеца до основата на ръката е около 10 см.
  7. Въз основа на тези измервания ние формираме контролна проба, в която 2 бримки трябва да бъдат 1 cm.

важно! Всички измервания трябва да се правят с отпусната ръка. Важно е да фиксирате числата с малък марж от 0,5 см, така че да не е стегнат.

За начинаещи майки, които за първи път плетат ръкавици с отрязани игли, е по-добре да плетат с леки конци. На тъмната прежда плетените и сърмени конци са трудни за забелязване, така че можете да се объркате.

Започваме да плетем ръкавици с отворени пръсти

  1. Събираме 36 бримки и ги разделяме по равно на 4 игли за плетене;
  2. Ние плета в кръг с еластична лента (1 лицева, 1 сърмени конци);
  3. С маркер оставете бележка за началото на реда. Ние плета еластична лента с ширина 5-6 см. Възможно е повече, ако има желание да направите маншетите дълги;
  4. Веднага след като маншетите са готови, започваме да плетем с лицеви бримки. На всяка игла за плетене трябва да добавите един цикъл;
  5. Така че ние плета три реда;
  6. След като оформим клин за палеца. Ако плетем ръкавици за дясната ръка, тогава в началото на първата игла за плетене правим плетене на една кука, за лявата ръка - в края на четвъртата игла за плетене правим плетене на една кука.
  7. Плетем три реда с лицева бримка;
  8. На четвъртия ред добавете бримка, плетете три бримки и направете още една бримка;
  9. Останалите три реда се изплитат с бримка;
  10. В следващия ред оформяме прежда, изплитаме 5 бримки, добавяме бримка;
  11. Три реда плетка. Започваме ред с плетене на една кука, оформяме 7 лицеви и отново плетене на една кука;
  12. Оформяме три реда сатенен бод;
  13. По същия начин плетем по-нататък и оформяме клин за палеца до края;
  14. Отстраняваме 11 бримки на щифт или игла за плетене. Разпределяме ги наполовина;
  15. Започваме да намаляваме бримките (плетем заедно последните бримки от четворката и първата игла за плетене), докато клинът излезе. Необходимо е да се достигне нивото на малкия пръст.

Етап на формиране на пръстите

Ние плета сгъваем връх на ръкавици трансформатор
  • Обръщаме ръкавицата с обратната страна и на определеното място събираме около 25 бримки;
  • Оформяме контур на ръба, обръщаме ръкавицата (с главата надолу) и плетем с сърмени конци;
  • Слагаме две игли за плетене заедно и образуваме още 25 бримки;
  • Общо ще има 51 бримки. Ние плета бримките, образувани от ръкавицата с предната повърхност, останалите - с еластична лента;

важно! За да направите ръба на еластичната лента чист, е необходимо да обърнете всички бримки в първия ред на еластичната лента преди плетене.

  • Така че ние плета 5 реда и започваме да намаляваме, като постепенно изплитаме две бримки заедно във всеки ред.
  • Свързваме сгъваемата част заедно.
Плетене на палеца
  • Завързваме конеца и образуваме 6 бримки;
  • Отстраняваме останалите бримки от щифтовете и разпределяме бримките върху иглите за плетене;
  • Ние плета няколко реда по дължината на палеца;
  • В края на цикъла постепенно отстранете и затегнете ръба.

Ръкавиците (митенките) със сгъваема горна част могат да бъдат оригинален и полезен подарък за любим човек. Този аксесоар ще се хареса на всички възрасти. Продуктът е много по-топъл от класическата версия на ръкавиците и ще предпази ръцете ви дори в най-студения ден.

Видео: Ръкавици с ръкавици с капак


Тези. вие, без да знаете как да плетете на чорапи или кръгли игли за плетене, ще можете да плетете себе си и не само себе си едно прекрасно нещо! Отличителна черта на този метод на плетене е, че можете да плетете всичко на гърба на ръката си. От жакард до плетиво с мъниста. Тоест, поради факта, че плетенето върви през цялото време в права линия, можете да импровизирате както искате. Материали и инструменти. Прежда 100% вълна 100гр = 300м.

Игли за плетене No 2.0 10 безопасни игли.

Приготвяме се да започнем

На иглите за плетене събираме половината бримки от броя, който ще ви е необходим за маншета на ръкавица или ръкавица на чорапи (кръгли) игли за плетене.

ВНИМАНИЕ! нечетно число, ако се очаква модел или орнамент с централен контур и нечетно число, ако това не се очаква.

Имам 29 бримки. Ръкавица на дясната ръка.

след наборния ред, ние плета първия с сърмени конци. За да се образува красив белег на лицето, който след това ще подгънем с игла.

След това плетем с лицева бримка колкото искаме за красив подгъв на ръкавичките. при мен е 1,5 см. И плетем последния лицев ред (за 29 бримки) Кр, * 2 заедно лицеви, прежда над * докато останат 2 бримки на лявата игла. 1 лица. 1 ръб.

Обърнете и редете сърмени конци с всички сърмени редове.

се оказва ред с "дупки", което ще бъде красив ръб на маншета

Ние плета маншети. Обръщам внимание, когато плетенето върви само с две нишки, тогава неработеща топка се забожда с карфица, за да не се объркат нишките.

Имайки vyvyazv маншети, започваме да плетем палеца.

Преди да стигнем до един цикъл до края на предния ред, започваме да правим увеличения за палеца.

Предпоследната бримка изплитаме с лицевата, а след това от долната бримка изплитаме увеличението, също предната.

На същото място, за да получите ясна линия на печалби.

По този начин, като добавите една линия във всеки преден ред, на едно и също място, ще получите красива линия на палеца се увеличава.

Така че добавяме бримки, докато работи: на палеца 10 бримки + 1 бримка + 29 на гърба на ръката:

Сърмени ред изплетете само 10 бримки (това е палеца) и отстранете тези бримки на карфица. След това плетем средния контур и го изваждаме на щифт (можете да използвате маркер). И плета още 29 бримки сърмени конци. Обръщаме и по-нататък до началото на малкия пръст плетем плата с права лицева повърхност. Ако искате да бродирате нещо или да украсите ръкавицата по друг начин, сега е моментът. На ръкавиците имам метличина, плетена с жакард

След като плетете до началото на малкия пръст, трябва да разпределите бримките на пръстите. Имам 29 бримки. Разделих го така. малкия пръст - 7 бримки, пръстен и показалец - 8 бримки. средни-9 бримки.И между тях един цикъл. 32 бримки.Несъответствието се обяснява просто.

Има празнини между пръстите. Ако не се запълнят, ще има дупки. Ще ви кажа как да ги избегнете.

На снимката по-горе, 6 бримки на малкия пръст. И ТРИ се плете от следващия цикъл. :

От тези три бримки първият ще отиде до малкия пръст, като седмия, средният, като джъмпер между пръстите, третият, като осмия до безименния пръст.Премахваме средния контур на щифт. На лицевата страна на произведението. Именно тази примка ще лежи върху предварително изработените три примки от задната и вътрешната страна на дланта и ще затвори дупката между пръстите. Ще имаме 4 такива „сложни бримки". Между тях: голям индекс, показалец среден, среден безименен, безименен малък пръст. Но досега имаме само началото на малкия пръст. Премахваме всички бримки, с изключение на малкия пръст, върху допълнителна игла за плетене или голям щифт. Започвайки от тук, ние плета само малкия пръст.

Изплитаме колкото малкия пръст, заобикаляме пръста и плетем в обратна посока. Показвам на палеца си:

Ние правим намаления



След това правим допълнения

Започваме да плетем в обратна посока, като плетем ръбовата бримка заедно с долната ръбова бримка.

Точно така, така че в MK на ръкавици.

В резултат на това, след като развързахме всичките 4 пръста с изключение на палеца, имаме:

Започваме да затваряме дупките между пръстите. от страната на малкия пръст ще съберем всички бримки на иглата за плетене, оставяйки бримките между пръстите на щифтовете ЗА работа. Ние плета 7 бримки на показалеца от грешната страна и осмата бримка на показалеца, бримката от щифта между показалеца и средния и първата бримка на средния пръст плетем заедно от грешната страна, така че бримката от щифта (средната от трите) е върху другите две. Така дупката ще се затвори.

8 февруари

И тази година най-после изплетох ръкавици за моя любим! 🙂 Обикновени, черни, топли!

Описанието е взето от брошурата "Полезни съвети за плетене" (Съставител Марина Яновна Оршевска, 1991 г.) Снимките са от книгата, а снимките са мои.

И така, ръкавиците са плетени в кръг на пет игли за плетене, започвайки от китката. Изпълняват се с различни плътни и ажурни шарки, трикотаж с орнамент или цветни ивици. Консумацията на прежда е приблизително същата като за ръкавици с ръкавици от 40 до 130 г. По-добре е да започнете запознаване с техниката на плетене на ръкавици с по-прост вариант, когато те са направени в трикотаж. За практика изплетете лявата ръкавица. Приготвяме се да започнемПърво вземете измерванията си:

1. Обиколка на четката
2. Дължината на ръката от китката до основата на палеца
3. Дължината на ръката от китката до основата на малкия пръст
4. Дължината на ръката от китката до показалеца

Изчисляване.Изплетете референтна проба на игли № 12 с плетка за чорапи и определете плътността на плетене от нея, например 3,2 бримки на 1 см. Сега пребройте броя на бримките, за да започнете работа: 3,2 стр. х 19 см (обиколка на четката) \ u003d 60.8 p Закръглете резултата надолу до цяло число (60 бримки) и проверете дали се дели на 4 (брой игли за плетене). В този пример има 15 бримки на всяка игла за плетене. Ако числото не се дели на 4 без остатък, то трябва да бъде намалено до кратно на четири.

Започнете да плетете ръкавици.На 2 игли за плетене, събрани заедно, наберете 60 бримки и освободете една от тях. След това изплетете 1 ред много стегнато с 1x1 ребро, като разпределите бримките на 4 игли: изплетете първите 15 бримки с 1-вата игла, изплетете още 15 бримки с 2-рата игла, след това 3-тата, следващите 15 и накрая изплетете последните 15 бримки 4-та спица . Всички 60 бримки са плетени и 4 игли за плетене са пуснати в работа, свободната 5-та работи. Закрепете щифт към бримките на първата игла за плетене - това ще бъде водач в работата. На 1-ва и 2-ра игли - бримки от горната част на ръкавицата, а 3-та и 4-та долна (длан). Плетете плътно в кръг, свързвайки конеца от кълбото с края, оставен от комплекта бримки. Няма ръбове. Сега работете по посока на часовниковата стрелка около външната страна на кръга в ребро 1×1 (2-9 см).

Плетене на клин за палеца.На лявата ръкавица клинът се поставя на 4-та игла, а на дясната на 3-та. Започват го веднага след еластичната лента или като плетат малко с основния модел. Изпълнете клин, като добавите бримки. Първата надбавка направете в края на 4-та игла: изплетете всички бримки без последната, след това прередете, изплетете последната бримка с плетката и отново преждайте - на 4-та игла има още 2 бримки. Започвайки нов кръг, задръжте преждата с пръст, за да не се изплъзне от 4-та игла. Изплетете следващите 3-4 кръга без добавки. Плетете прежда върху задните стени, така че да няма дупки. На дясната ръкавица направете първото добавяне в началото на 3-та игла за плетене: 1 прежда над, 1 лицева, 1 прежда над и след това всички бримки на 3-та игла за плетене. Направете второто допълнение, без да плетете последните 3 бримки на 4-та игла за плетене: преди и след тях хвърлете плетене на една кука. На иглата има още 4 бримки. Изпълнявайте всички следващи добавки на всеки 3-4 кръга, като всеки път не плетете в края на 4-та игла за плетене нечетен брой бримки 1, 3, 5, 7 и т.н. Когато височината на клина достигне основата на палеца (6 см), спрете увеличението, изплетете бримките на 4-та игла за плетене към бримките на клина, плъзнете отново бримките на клина на 2 щифта и след това наберете ги с въздушни бримки. Те трябва да са наполовина по-малко, отколкото са на щифтовете (по-добре е да наберете четен брой). След това плетете 1 кръг без промени, а в следващото намаление на 4-та игла за плетене: плетете 2 бримки заедно с предните по ръбовете на отвора. Продължете да работите с намаляване през реда, докато на 4-та игла останат 15 бримки (първоначален номер):

След това плетете ръкавицата до малкия пръст и разпределете бримките за плетене на пръстите.

Разпределение на бримки за четири пръста.Най-лесният начин да разделите бримките на ръкавицата на 8 части: 60 p .: 8 \u003d 7p. (4 стр. в остатъка). За всеки пръст по 2 части, едната за горната половина, другата за долната (7p. + 7p. \u003d 14 p.), Остатъкът се разпределя поравно, като се прикрепя към бримките на горните половини: 7p. +1 т. = 8 т. Сега има 15 бримки за всеки пръст. Ако остатъкът е по-малък от четири единици, той се добавя към бримките на пръстите, като се започне с показалеца. След това още 2 се прикрепят към бримките на показалеца (15p. + 2p. = 17p.), Изваждайки ги от бримките на безименния пръст (15p. - 2p. = 13p.). И така, за малкия пръст - 15 бримки, за безименния пръст - 13 бримки, за средния пръст - 15 бримки, за показалеца - 17 бримки. Освен това, в процеса на плетене, между пръстите се образуват джъмпери от въздушни бримки.Резултатът се прилага върху диаграмата и се плете, като се фокусира върху нея (цифрите на диаграмата, подписани с молив, са мои):

Дупка за малкия пръст.Примките на малкия пръст са разположени в края на 2-ра игла за плетене и началото на 3-та. Изработете бримките на 2-рата игла до бримките на малкия пръст и плъзнете 9 свободни бримки върху карфица. На друг щифт засадете 7 бримки от 3-та игла за плетене. След
За да направите това, хвърлете 4 въздушни бримки на 2-ра игла за плетене и плетете останалите бримки на 3-та игла за плетене с нея. Плетенето се оказа на три игли за плетене, четвъртата работеща. Изплетете 3-4 кръга до основата на показалеца:

Плетене на показалеца.Първо се плете показалецът. Бримките му са разположени в началото на 1-ва игла за плетене и в края на 4-та - общо 17 бримки. След формирането на джъмпера броят на бримките ще стане 21 (17p. + 4p. \u003d 21 p.) Изпълнете пръст на три игли за плетене (4-та работна), така че броят на бримките се разделя на 3 - 7 бримки на всяка игла за плетене. Изплетете първите 9 бримки на първата игла за плетене и прехвърлете всички останали върху щифтовете, с изключение на последните 8: разделете ги равномерно и ги поставете на 2 игли за плетене. За удобство разделете бримките на първата игла за плетене на 2 части: прехвърлете първите 7 бримки на нова игла за плетене и оставете последните 2 на същата. На нея нахвърлете 4 въздушни бримки и плетете 1 бримка от следващата игла за плетене - на всяка игла за плетене имаше 7 бримки. Сега плетете в кръг до средата на нокътя и след това направете намаление, като плетете ред, в края на всяка игла за плетене, плетете 2 бримки заедно с предницата зад задните стени, докато има 2 бримки на иглите . Скъсайте конеца, вкарайте края му в иглата, извадете иглите за плетене, зашийте бримките и ги затегнете:

Среден пръст.Плете се след индекса (15p. + 8p. от два джъмпера = 23p.). На иглите за плетене бримките трябва да бъдат поставени, както следва: 8 + 8 + 7. Прехвърлете от карфици на 1-ва игла за плетене 8 бримки от горната половина на ръкавицата и на 2-ра игла за плетене 7 бримки от дъното. С 3-та игла вземете 4 бримки от джъмпера на показалеца и изплетете 4 бримки от горната половина. Въведете 4-та игла за плетене в работа, изплетете 4 бримки, останали на иглите за плетене, и добавете 4 въздушни към тях. Имаше 23 бримки на три игли за плетене (8+8+7). След това изпълнете пръста по същия начин като показалеца.

Плетене на безименния пръст.Прехвърлете бримките от щифтовете към иглите за плетене, като започнете от горната половина: 7 + 7 + 3. С иглата, съдържаща 3 бримки, вземете бримки от моста на средния пръст и след това плетете в кръг по същия начин, както другите пръсти.

Плетене на малък пръст.Плъзнете бримките от карфиците върху 2 игли за плетене. С 3-та игла наберете 4 бримки от джъмпера на безименния пръст - на иглите имаше 19 бримки. Разпределете ги така: 7+6+6. След това плетете пръст, както всички останали:

Палец.Направете го така: прехвърлете бримките от щифтовете на 2 игли за плетене, а на 3-та наберете от горния ръб на отвора толкова бримки, колкото е имало въздушни. Сега плетете пръста в кръг до средата на нокътя и след това намалете по същия начин, както при другите пръсти. Палец, направен с постепенно разширяващ се клин, плетачите наричат ​​пръст реглан и се смята, че този метод на плетене дава по-удобна форма на пръста. В края на плетенето пренесете всички нишки на грешната страна, закрепете и изрежете.

Момичета, зарадвайте любимите си хора - вържете им ръкавици за празниците, защото студът все още няма да отстъпи! 🙂

През студения сезон е важно да се грижите за защитата на ръцете си. Ръкавиците са най-добрият начин да ги предпазите от замръзване, студ и вятър. Едва ли има човек, който никога не се е сблъсквал с подобен аксесоар. Красивите ръкавици се превърнаха във важен елемент от гардероба на всяка модница.

Малко история

Кога точно се е появил този елемент от облеклото, не е известно със сигурност. Но още през дванадесети век те имат важна роля и не са просто елемент от облеклото, те се превръщат в нещо повече.

С тях мъжете се предизвикваха на дуел, а жените флиртуваха с харесваните от тях представители на силния пол. Тяхното присъствие беше индикатор за статус. Дори монарсите са имали подобен аксесоар в гардероба си. Със сигурност се знае, че френският крал Луи XIV е имал ръкавици, направени от паяжина. Технологията на тяхното производство беше тайна.

В Русия те също бяха индикатор за статуса и богатството на собственика. И след като Петър I въведе европейската мода в Русия, ръкавиците станаха неразделна част от гардероба на благородството.

Модели

Днес се използват различни видове ръкавици. Те могат да бъдат:

  • Класически. Дължината на ръкавиците е малко над китката. Те са универсални за мъже и жени;
  • Ръкавици с ръкавици. Те са съкратен модел с отрязани пръсти;
  • Удължен. Ажурен модел над лакътя. Най-често те включват вечер или сватба;
  • Съкратен. Малко по-модерен от класическия.

Плетените ръкавици не само изглеждат красиви. През студения сезон те все още са топли и удобни. Да, и носенето на всичко, което е свързано с любим човек или самото момиче, е двойно приятно. Тази опция също може идеално да допълни почти всяко изображение.

Те могат да бъдат украсени с уникален орнамент.Продукти с някакъв ярък модел в скандинавски стил почти винаги ще бъдат на мода. В този случай, а и не само в този случай, комбинацията им със същия пуловер, шапка или шал ще изглежда особено ефектно.

В този случай можете да въплътите най-интересните и смели идеи, които майсторката има. За тези, които искат определено да затоплят красивите си ръце през зимата, могат да бъдат изработени двойни ръкавици. Тяхната разлика от всички по-горе е, че те имат не само външно, но и вътрешно плетене.

Благодарение на това решение те определено ще бъдат топли и уютни дори при най-тежките студове. Можете също така да ги украсите с някои декоративни елементи - например ципове, каишки с катарами, копчета. Тук полето за дейност на всяка майсторка ще бъде просто огромно.

материали

По-горе беше разгледано материалите за производство на ръкавици. Но зимата е отделна категория. Може да се продават поотделно, а може и да са част от плетен комплект. Те трябва да бъдат разгледани отделно и малко по-подробно.

Материалът за тяхното производство може да служи като:

  • мохер;
  • вълна;
  • плетена норка.

Основното предимство на мохера е неговата естественост, за много модници това е най-важният критерий.Този материал е изключително деликатен и мек на допир, приятен е на допир. Не се драска и изобщо не се изтрива. Не предизвиква никакво дразнене, така че се счита за чудесно решение, което лесно може да влезе в контакт с кожата. Той също е уважаван от дизайнерите, тъй като всеки цвят ще изглежда добре с него.

Вълнените ръкавици са чудесни за поддържане на топлината. В същото време вълната може да бъде различна, варираща от коза и завършваща с някои екзотични видове, например вълна от яка. Основните свойства на този материал са устойчивост на влага, ефирност и мекота. Всичко това също позволява на такива ръкавици да имат отлични антибактериални характеристики, тъй като този материал просто не създава условия за тяхното възпроизвеждане. Друго предимство на вълната са нейните лечебни свойства: помага в борбата с ревматизма и ставните заболявания.

Плетените модели от норка са чисто зимен аксесоар. Те са много топли и изглеждат скъпи. Този ефект се постига чрез специалната структура на козината. Такива решения са много популярни, тъй като те са постоянно търсени и доста издръжливи, което означава, че ще служат на собственика си повече от един сезон.

Как да изберем?

Първият критерий, който трябва да се следва при избора на ръкавици, е размерът. В края на краищата те ще седят перфектно на ръката само когато отговарят на физическите параметри. В същото време не винаги е възможно да се пробва в магазина. И ако покупките се извършват някъде в Интернет, тогава този проблем може дори да се превърне в проблем.

За такива случаи има специален алгоритъм, който ви позволява да изчислите размера на ръкавицата. За да направите това, трябва да знаете обиколката на китката. След като го измерите, полученият индикатор трябва да се преобразува в милиметри и да се раздели на 27.

Например, обемът на китката е 15 сантиметра или 150 милиметра. Разделяйки това число на 27, получаваме 5,5. Тоест, трябва да намерите модел със същия или приблизително същия размер.

Когато избирате този аксесоар, трябва да вземете предвид и характеристиките на фигурата. Ако ръцете са пълни, тогава късите модели ще изглеждат по-добре на тях. И за малки ръце по дължина женските ръкавици не по-високи от лакътя са идеални.

Но дори ако размерът е известен, съществува риск да закупите продукт с ниско качество. За да избегнете това, обърнете внимание на:

  • Изолация, която трябва да бъде ясно разпределена по цялата площ. Ако продуктът е козина, тогава не трябва да има никакви драскотини или признаци на износване никъде;
  • Шевове. Навсякъде трябва да са максимално равни и от тях да не стърчат конци или нещо друго.

Не забравяйте да поискате гаранционна карта и да пазите касовата бележка, тъй като никога не може да се изключи възможността стоката да трябва да бъде върната. И не се страхувайте да попитате продавача как да се грижите за ръкавиците. В крайна сметка кожените изделия не могат да се перат. Трябва да знаете как можете да запазите оригиналния им вид възможно най-дълго.

Относно грижата

Зимните ръкавици, особено що се отнася до плетените, се нуждаят от специални грижи. За да могат да се носят възможно най-дълго и да запазят първоначалния си вид, трябва да следвате тези съвети:

  • При миене в никакъв случай не трябва да се търкат силно;
  • Температурата на водата трябва да бъде не повече от 38 градуса и за предпочитане като цяло студена;
  • Вълнените модели трябва да се перат само на ръка, като се използват специални продукти за грижа за такива неща;
  • Измитото нещо трябва да се изправи и да се постави върху суха кърпа;
  • Трябва да се суши само в изправено състояние;
  • Можете да гладите ръкавиците само през леко влажна кърпа. И ако са направени от памук, тогава само по този начин може да се направи;
  • Ако нещото е направено от мохер, тогава трябва да го изперете още по-внимателно - температурата на водата не трябва да надвишава 26 градуса и трябва да използвате специални вещества за вълнени изделия.

Следвайки тези прости правила, можете значително да удължите живота на любимите си ръкавици с плетено покритие и др.

С какво да ги носите?

Както можете да видите, има много опции за този аксесоар и те могат да се различават не само по цвят, стил, но и по форма и материал. Възниква въпросът с какво да ги носите.

Например, тъмнокафявите модели ще контрастират добре с палто или светло палто от овча кожа или ботуши. Тя може да бъде много удобен в този случай, чанта от кафяво или черно. В тази комбинация можете да използвате и шал или шал. Тук най-добре ще изглежда кафяво или черно, както и нещо светло.

Друга комбинация, която заслужава внимание, е палто или палто от овча кожа, съчетано в тон с аксесоара. Ботушите, украсени с бяла козина, също ще бъдат добро допълнение. Червилото трябва да бъде съчетано с тона на аксесоара.

Синият цвят изглежда страхотно с червени горни дрехи. Черните ръкавици са универсални. Те ще бъдат чудесно допълнение към почти всяко облекло. Ярко червило или гланц за устни също ще бъдат в перфектна хармония с тях.

Белите ръкавици също са интересен вариант. Доста лесно е да намерите нещо отдолу. Този цвят контрастира прекрасно с черното и ще хармонира чудесно с кафявото. Интересна и необичайна комбинация ще бъде с ботуши или бял шал.