Днешният урок за игли за плетене ще бъде подходящ за начинаещи -
тези, които за пръв път вдигнаха този инструмент. Или още не съм го взела, но наистина искам да го пробвам.

Не се страхувайте, всичко не е толкова трудно, колкото си мислите! Е, нека да разберем заедно?

Урок първи: избираме игли за плетене и прежда

Игли за плетене

За начало е важно да запомните едно задължително нещо: иглите за плетене винаги са съобразени с дебелината на преждата! Ако пренебрегнете това правило, вашите трикотажни дрехи ще бъдат или твърде тесни, или прекалено опънати.

Лесно е да се определи дебелината на преждата: да се съпоставят теглото на нишката в грамове и кадрите на чилето. Например, ако на опаковката е посочено, че в 50-грамов склон 130 метра конец, това е доста тънка прежда. Ако 50-70 метра паднат на 50 грама, това е доста дебела прежда. Съответно дължината е по-къса със същото тегло на чилето - преждата е по-дебела.

Като правило размерът на иглите за плетене трябва да бъде два пъти по-голям от дебелината на преждата. Почти всички производители на конци посочват препоръчителната дебелина на иглите (в милиметри) върху опаковката на своите продукти. От личен опит можем да кажем, че най-често използваните игли са с диаметър 3, 3, 5, 4 и 5 мм и ви съветваме да ги закупите.

Иглите за плетене са разделени на два вида: прави и кръгли. Правите са обикновени (2 броя), дълги около 30 см, и чорапогащи (5 броя), дълги 15-20 см. Има и гъвкави, къдрави, но рядко се използват и само опитни плетачи.

Какво може да плете? Да, каквото и да е! Пуловери, шапки, чорапи, шалове и снуди … и дори палто! Но първо ще се опитаме да направим малки проби.

Игли за плетене

Почти всички игли за плетене в комплект са двустранни. Това е много удобно в работата, например с чорапи, където периодично се свалят по време на работа и променят местоположението си. Така че бримките да не отлитат от другата страна на иглата за плетене, по-добре е да закупите съвети за избрания брой инструменти за плетене.

Те ще ви бъдат полезни не само в самото начало на обучението, но и по-късно, когато, например, искате да отложите работата за продукта за известно време: просто затворете всички игли за плетене от двете страни с накрайници и бримките няма да излязат никъде.

прежда

Разнообразието от нишки за плетене е просто невероятно: естествени и синтетични, памук и вълна, коприна или мохер … Разбира се, трябва да го изберете, обаче, препоръчваме да използвате прежда, състояща се от вълна с акрил, за да започнете. Ученето от него е много по-лесно, отколкото от памук, и можете да плетете продукти от него за всеки вкус! Изберете плътно усукана, не пухкава нишка от светли нюанси - така ще видите по-добре модела на плетене.

Идеалната дебелина на преждата за начинаещ е не повече от 200 метра на 100 грама.

Игла за плетене

Той е много различен от обикновените игли за шиене: дебели, дълги, с голямо око и тъп връх, което помага да се шият части от такива продукти, например пуловери, без да се увреждат влакната на преждата.

Урок втори: от какво се състои редът за плетене

Всъщност моделите, свързани с игли за плетене, се състоят от два вида бримки: предната и задната, които се редуват в даден модел на последователност.

При стандартно плетене бримките са успоредни една спрямо друга. Пред иглата за плетене е предната лобула (стената), зад гърба. Конецът, който свързва първия контур с втория на дъното, се нарича разтягане. Обърнете внимание на снимката по-долу:

Всички редове в плетене са разделени на предни (lp, като правило, четни) и сърмени (ip, нечетни). Важно е да запомните, че една и съща примка от една страна е предната, а от друга - грешната страна. Нечетните редове се считат за предни, четни са сърмени конци. Л. п. Се превръща гладко и. Елементът се характеризира с наличието на напречната част на примката на предишния ред. Погледнете внимателно снимката:

Всяка работа с игли за плетене започва с набор от редове, крайните бримки са разположени отстрани на плата, а затворените бримки отиват в края на плетенето. Има много начини за настройка и затваряне на бримки! Въпреки това, както и вариации на ръбовете за плетене. Малко по-късно ще ви разкажем как се поберат най-простите от тях. Между другото, не забравяйте, че най-често моделите на модели не вземат предвид набора от редове, ръбови бримки и ред със затворени бримки.

Урок трети: Учене за цикли

Как да се измери дължината на нишката

Всяко плетене започва с набор от бримки. Днес ще научим как да изпълняваме комплект по основен начин, който е подходящ за почти всеки трикотаж. Този ръб е доста плътен, но остава еластичен. Недостатъкът на този метод е, че при събиране на голям брой бримки понякога е трудно да се определи предварително каква дължина на преждата да оставите. Уви, ако няма достатъчно нишка, трябва да разтворите реда, да развиете още нишка и отново да завъртите цикъла.

Приблизителната дължина на конеца може да се изчисли по следния начин: взимаме конецът и една игла за плетене, на която ще плетем, свободно я увиваме с конец 10 пъти и получаваме дължината, която ще е необходима за набор от 10 бримки (1 контур = 1 комплект конец). Отлагаме броя на сегментите, пропорционални на желания брой бримки +/- поне 15-20 см за всеки 10 бримки.

Ние цикъл

Измервайки необходимата дължина на свободния ръб на конеца, го затягаме с палеца и показалеца на дясната ръка, както е показано на снимката по-долу. Свободната опашка е разположена в посока „далеч от вас“.

Поставяме върха на конеца, който идва от ханк, върху лявата длан и изчертаваме конеца между показалеца и средните пръсти на лявата ръка.

Обърнете внимание! Краят на нишката трябва да бъде разположен точно в посока „от себе си“, в противен случай комплектът от бримки няма да тръгне от ханк, както ни е необходимо, а от свободния ръб на нишката, който измерихме по-рано. Може просто да не е достатъчно.

След това трябва да хвърлите нишката през показалеца и да завъртите палеца на лявата ръка в посока отдолу нагоре, в резултат на което трябва да се образува контур. Краищата на нишките, сгънати заедно, се затягат в дланта на ръката ви с пръстена и малкия пръст.

В контура, оформен на палеца в посока отдолу нагоре, въвеждаме две игли за плетене, сгънати заедно, така:

В примката на палеца въвеждаме отдолу нагоре две игли за плетене, сгънати заедно.

Хванете конец, разположен на показалеца, издърпайте го в контур, както е показано по-долу:

На следващо място, трябва да натискаме нишките с палеца и показалеца - така затегнахме примката на иглите за плетене! Тя трябва да седи плътно, но не плътно върху инструмента (това се прави така, че бримките да не се плъзгат, но в същото време могат да се изтеглят върху иглите за плетене).

Събираме бримките до желаното количество според горната схема.

https://youtu.be/awp0Y95D17g

Четири урок: предни бримки, подгъва и жартиерен шев

Как да плета класически лицеви бримки

След като завършите набора от бримки на две игли за плетене, внимателно издърпайте една от тях. Пренареждаме първата верига от една игла за плетене до друга без плетене (това ще бъде подгъва).

Сега ние плета предната линия. Започнете внимателно дясната игла за плетене зад предната част. стената на първия контур в посока отляво надясно и държи работната нишка зад плетенето. Ето така:

Хванете конец с показалец. пръст в посока отгоре надолу, издърпайте го през примката и извадете от иглата за плетене току що плетена бримка от предишния ред.

Ние плета по същия начин до края на текущия ред.

Плетива модел за начинаещи

Как да плета обикновен косичка ръб

След плетене на първия ред, ние обръщаме работата и както казахме по-рано, предният контур от грешната страна е грешната страна. Първият контур, както в първия ред, се отстранява на дясната игла за плетене без плетене: вмъкваме иглата за плетене зад задната стена в посока отдясно на ляво, като държим работната нишка отляво, както е показано на снимката:

Продължаваме да плетаме лицевите бримки, както преди. В началото на всеки нов ред извадете първата верига без плетене. След като свържем няколко реда по този начин, ще видим модел жартиера (еднакъв отпред и от грешната страна), състоящ се изцяло от лицеви бримки. Такова платно е доста плътно и държи формата си забележително! По-рано шалът е използван за плетене на аплатки, откъдето е получил името си.

Важно е да запомните! За да получите ръб на косичка, първият контур на реда, ако е грешната страна, винаги се отстранява без плетене, хващайки задната стена. Ето как трябва да се окаже:

Проблемът, с който се сблъскват повечето начинаещи плетачи, е плетенето твърде тясно. Опитайте се да отпуснете ръцете си, не бързайте! Не забравяйте, че бримките не трябва да отиват върху иглите за плетене със скърцане, точно както да паднат от тях. Опитайте се да плетете малка проба за начало и продължете да плетете, докато не коригирате степента на опъване на нишката и получите гладка, мека и еластична тъкан.

https://youtu.be/Lv0U3-0jjmY

Урок пети: Затваряне на ред и затваряне на нишки

Как да плета затворен ред

Днес предлагаме да научим как да затворим ръба на плетене по класически начин. Той е прост в изпълнение и е подходящ за затваряне на редове на почти всеки продукт.

Така че, премахнете първата верига, както преди, без да връзвате, и след това плетете втората верига. Ето какво трябва да получим:

Отиваме с лявата игла за плетене в посока отляво надясно в първата дясна верига и я издърпваме в посока „към вас“, като това:

След това издърпайте левия контур през десния по този начин:

На следващо място, трябва да сгънете десния контур от иглата за плетене. Повтаряме всички предишни стъпки, докато се затвори необходимия брой крайни бримки.

Как да скриете опашката на конец

Ето тук иглата за плетене е удобна! Ще трябва внимателно да издърпаме последния контур на реда, да отрежем работната нишка, оставяйки около 10 см, и да я вкараме в окото на иглата. Поставете иглата в примката и я затегнете плътно така:

След това внимателно скрийте края на нишката между бримките близо до ръба на вътрешната страна.

Разтягайки нишката с 4-5 см, отрязваме остатъците. Вижте колко спретнато се оказа!

Между другото, по същия начин можете да скриете върха на конеца, който ние развиваме към набора от редове.

https://youtu.be/z3Rh3D9FR0s

Урок шест: сърмени конци и чорапогащи

Класическият заден контур приляга малко по-трудно от предния. За начало трябва да съберем бримки и да плетем първия ред от l. стр., след това обръщаме плетенето и, както обикновено, премахваме единия ръб.

Сега започваме плетене директно вътрешните бримки: отиваме с дясната игла за плетене до центъра на бримката, нишката се намира пред плетивото:

Хващаме работната нишка с правилната игла за плетене и увиваме иглата с нея по посока на часовниковата стрелка така:

Вдигаме работната нишка с правилната игла за плетене и я увиваме около иглата, като правим кръгово движение в посока на часовниковата стрелка.

Издърпайте го през примката в посока отгоре надолу, като внимателно държите конеца, както е показано на снимката:

И издърпайте примката:

Извадете контура от лявата игла за плетене и продължете да плетете по същия начин до самия край на реда.

Грешен контур: плетене за начинаещи според схемата

Отново отидете на предната страна на плетене. След като погледнахме по-отблизо, забелязваме, че първият цикъл в реда е предната част. За да направите ръб на косичка, го отстранете, както преди първата грешна страна, само малко по различен начин. Влизаме с дясната игла за плетене в посока отляво надясно и я издърпваме до предната стена.

Много е важно ръбовите бримки да са еднакви по плътност: разхлабеният няма да задържи ръба, но стегнат ще го издърпа.

След това плетеме нечетните редове на лицето. п. и дори сърмени конци - и. п. Моделът на тъканта, с който в крайна сметка ще бъдем свързани, се нарича трикотаж. Предната и задната страна на чорапогащите изглеждат така:

Седмият урок: кръстосани бримки, увеличения, прежда

Кръстосани бримки

Класическите кръстосани бримки няма да бъдат пречка дори за начинаещи плетачи. Всъщност те изглеждат така:

На снимката виждате обичайния контур, леко вдясно, пресечен наляво и надясно.
Ако искате да пресечете класически мигли, плетете го на задната стена, а ако е обърнат - на предната страна.

Предната кръстосана част е вързана за задната част. Чл. В процеса на плетене класически. цикълът се обръща и пресича:

За плетене на грешната страна, кръстосана, хващаме примката на гърба. Чл. и плете класика. начин.

SC

Nakida са директни и обратни. За да оформите първата, вземете конеца с върха на дясната игла за плетене към вас, като този:

Обратни плетене на една кука плетете, когато вземете прежда далеч от вас:

Най-често плетене на една кука се плете по първия начин, затова предлагаме да практикувате да го правите правилно.

За начало събираме 30 p., Изпълняваме 4 p. чорапогащи. вискозен, след което маркираме средата с маркер.

Ще се съсредоточим върху тези бримки, които са разположени до маркера: отляво и отдясно от него. Извършваме прави плетене на една кука във всяка. лица. стр.

Вън. стр. първо нак. плетете на сърмени конци на предната стена. контур.

Вторият нак. плета за гърба. стена: поставете иглата зад задната стена в посока отляво надясно.

Вдясно. КН. плета нак. прекръсти. Izenave. п.

Към лъва. КН. изпълнява прекръсти. двойно плетене на една кука. Ние плета няколко реда, изпълнявайки класически и кръстосани плетене на една кука.

Ubavki

Има два начина за намаляване на примките: чрез плетене на няколко от тях наведнъж или чрез използване на брош. Тъй като първият от методите е най-често срещаният, ние му предлагаме да научи.

По правило в описанията 1 контур се намалява чрез плетене на две едновременно. Намалението се случва с наклон наляво и надясно.

Така че, за пробата трябва да наберем 30 стр., След което изпълняваме лицата. Гл. 4 реда. Сега правим намаления: отдясно се накланяме наляво, а отляво - отдясно.

Премахване на ръба п., изпълнете 3 лица. п. За да получим наклон вляво, ние плетехме контур на задните стени: премахваме контура, започвайки съвместното предприятие. за предни стена, след това поставяме бримките на лявата игла за плетене и ги плетаме на задните стени:

Ние плета ред по-нататък. 5 и 6 стр. Ляво плетени заедно лица.

Завива наклона надясно. След това плета без огъване, но е износено. стр. плета без намаление.

Ако описанието предоставя сърмени конци. намаление, то се извършва по аналогия. Ако плетете 2 бримки по обичайния начин, наклона ще бъде надясно, ако зад задните стени - вляво.

Както можете да видите, ако следвате инструкциите в описанието и снимката, плетенето за начинаещи с игли за плетене няма да доведе до особени проблеми. Гладки мигли! :

https://youtu.be/lINfZvczTVA

Категория: